Исторически места, паметници и паметни знаци
Паметник - Камбанария в Бяла Черква

7im1

 
Издига се величествено в центъра на града. Един от първите паметници в България в чест на Освобождението, построен през 1878г. На 6 юли /24 юни ст.ст./1877 г. Предният отряд на ген. Гурко влиза в Бяла черква .Руските войски са тържествено посрещнати от населението и приветствани с вълнуващо слово от Ирина Бачокирова. С дарените от руските офицери средства тя поставя началото на фонд за построяване на Паметника, който се издига на височина 25 метра. През 1929г. на Камбанарията е бил монтиран часовник, доставен със средствата на даскал Йоаким Василев. И днес той отмерва времето. На южната стена на Камбанарията e вградена плоча, върху която е издълбан надпис:
„ ПАМЕТНИК - Направи са тази камбанария на 1877 в честна Н.имп.Величество Освободител нашего Александра ІІ – 1877, на Негово Височество І български княз Александър І -1879г., в памет на погиналите ни поборници в Дряновския манастир „Св. Архангел”1876 г. И на новоназначеното име на селото ни Бяла черква – 1878 г. А руските императорски войски първи път влязоха в селото ни в 1877 г., юний 24 ден.с. Бяла черква, 20 декември 1880 г.”
up
Паметник на Бачо Киро в центъра на Бяла Черква

 
Изграден през 1976 г. Автори: Ал.Апостолов , арх.Н.Антонов. До паметника е издигната мраморна мемориална стена, на която са изписани имената на 101 белочерковци- участници в Априлското въстание през 1876.
up
Бюст - паметник на Бачо Киро

7im3

 
Увековечава паметта на Бачо Киро Петров- учител, просветител, читалищен деец, поет и революционер, организатор и вдъхновител на епопеята в Дряновския манастир през 1876 г. Паметникът е открит на 16 октомври 1921 г. заедно с бюст-паметник на писателя Цанко Церковски в центъра на Бяла черква по повод тържествено честване 30-годишния юбилей от литературната и обществена дейност на Церковски.
Гранитен пиедестал с бронзов бюст на Бачо Киро, изработен от скулптора Любен Киров в София и лят в Италия.През 1993 г. бронзовият бюст на Бачо Киро беше откраднат и години наред пиедестала остана празен.През 2004 г. беше открит новият бюст-паметник, дело на Търновския скулптор Орфей Миндов. Днес той се намира пред ОУ „Бачо Киро” в Бяла черква.
up
Бюст - паметник на Цанко Церковски

7im15

 
Увековечава паметта на Цанко Церковски - поет и белетрист, представител на българската реалистична литература; виден общественик и държавник, основоположник на земеделското движение в България и един от идеолозите и ръководителите на БЗНС. Паметникът е открит на 16 октомври 1921 г. по повод тържествено честване 30-годишния юбилей от литературната и обществена му дейност. Бюст-паметникът е дело на Търновския скулптор Орфей Миндов.
up
Бюст - паметник на д-р Райко Даскалов

7im16

 
Увековечава паметта на д-р Райко Даскалов - виден деец на БЗНС, пламенен трибун, смел реформатор и ненадминат оратор. Министър в земеделското правителство начело с Ал. Стамболийски 1920-1923 г. Бюст-паметникът е дело на Търновския скулптор Орфей Миндов.
up
Паметник в местността "Черничакът"

7im10

 
Паметникът е издигнат на 100 м източно от селището- на мястото, което е било изходен пункт на белочерковските въстаници.Тук е станало и изпращането на четниците от техните близки.Паметникът е построен и открит през 1940 г. по инициатива и със средствата на Захари Ангелов. На него са изписани следните текстове:
”Тук е било сборно място на 103 –та въстаници от селото, откъдето те тръгват към сборното място на Търновската чета край с.Мусина, преди тръгването за Балкана.”
„На 28.ІV.1876 г. 101 белочерковци под водителството на легендарния Бачо Киро на това място се събраха и излезнаха да се пожертват за свободата на България. Съграден по волята и със средствата на Захари Ангелов- учител в селото.
up
Паметник на мястото където е заловен Бачо Киро

7im9

 

На това място се е намирала колибата му, в която той е бил закаран и затворен от предателите си преди турците да го отведат за Търново.Тук Бачо Киро пише с въглен на стената прощалните си думи. Днес те са изписани на паметника: „Сбогом, мили чада и приятели! Аз днес се разделям завечно от вас и ставам жертва на народа си. Недейте скърби за мене, защото аз си изпълням длъжността, но да скърбя аз, че не умирам с нож в ръка, а предаден и с мъчителска смърт. Предаден съм от моите приятели, но ги прощавам, защото не знаят какво те правят.”Бачо Киро Петров
с. Горни Турчета, 16 май 1876
с.Бяла черква, 1924 г.
Паметникът се намира на 100 м северно от селото и е изграден по инициатива и със средства на читалищното настоятелство в Б.черква. Авторът е неизвестен. Паметникът е открит през 1924 г.

up
Паметник на свободата

7im12

 

Увековечава паметта на загиналите белочерковци в Дряновската епопея през 1876 и във войните през 1885,1912-1913, 1915 1918 г. Паметникът е изработен през 1924 г. в София, в каменоделната фабрика на Иван Батек а е открит на 11 юни 1933 г. Изработен от полиран гранит с височена 5 метра, днес той се издига между сградите на читалището и кметството.

up
Паметна плоча "Бачо Киро Петров"

7im14

 

Поставена е на входа на Народно читалище „Бачо Киро”. Изработена от полиран бял гранит с барелеф на Б.Киро. Открита е на 21 декември 1948 г.

up
Паметник на Цанко Церковски в парк "Славееви Гори"

7im6

 

2 км южно от Бяла черква край пътя Бяла черква-Вишовград. Увековечава паметта на Цанко Церковски. Изграден е на гроба на поета през 1958г. Арх. Лазар Парашкеванов. Скулптор: Иван Блажев.

up
Дъбът с кръса

7im8

 

„Дъбът с кръста” или „Комитския дъб”,както го наричат, се намира северно от селището вдясно от шосето за Павликени. След сражението в местността „Пустията” край с.Върбовка, късно вечерта на 20 май 1867 г. четниците на Филип Тотю поемат към Бяла черква и спират под един голям дъб, разположен сред нива, засята с ръж...Преди 100 години, през 1909 година, по инициатива на Поборнико-опълченското дружество в Б.черква, на тогавашния дъб е поставен дървен кръст в памет на четата на Филип Тотю. През 1994 г. по инициатива на учителя- краевед Иван Ганчев на вековния дъб е поставен железен кръст с височина 3 метра. Силна гръмотевична буря през юли 2002 г. пречупи вековното дърво. До него израсна младо дъбово дръвче, пред което днес се издига паметния знак.

up
Кръст с мраморна плоча

7im7

 

Поставен в памет на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която минава край Бяла черква през 1868г. на път за Балкана. На 6 юли 1997 година на северната страна в началото на Бяла черква беше издигнат паметен знак –израз на почитта на белочерковци към подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Той бе поставен по идея на уважавания краевед и дългогодишен учител Иван Ганчев в собствената му нива и представлява железен кръст с височена 3 метра, издигнат на 9-метров метален пилон. В основата му е мраморната плоча с надпис: „За спомен на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които минаха оттук на 9 юли /вторник/ 1868 г. и се отправиха към Дълги дол и Канлъ дере, Вишовградско.

up
Църква "Свети Димитър"

7im11

 

Построена през 1866г. Иконостасът и амвонът са дело на калоферски резбари. Майсторите-марангози участват в четата на поп Харитон и Бачо Киро и загиват в Дряновския манастир. Важен културен и исторически паметник с висока художествена стойност. Тук се съхраняват костите на Бачо Киро. В църквата се извършват тържествени и обредни ритуали. Посещава се от всички гости на Бяла черква.

up
Паметник в чест на Освобождението

7im17

 

Паметна плоча, поставена върху масивен камък на мястото, където Ирина Бачокирова посреща руските освободителни войски на 6 юли 1877 г.

up
Бюст - паметник на Атанас Неделчев

7im5

 

Открит 1972 г. в центъра на Бяла черква. Скулптор: Александър Апостолов

up
В Бяла черква са поставени 96 памети плочи с имената на Априлци – на родните им къщи, на читалището и църквата.

Copyright © Historical museum in Byala Cherkva. All rights reserved. Design by perto